Fem servir cookies pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir informació estadística. Si continua navegant accepta la seva instal·lació i ús.

XVI trobada de voluntariat oncològic

23 · Novembre · 2020

La FECEC adapta la trobada per seguir al costat dels voluntariat

Segons el darrer informe de la FECEC (Federació Catalana d’Entitats Contra el Càncer), a Catalunya hi ha 5.000 voluntaris que donen suport en l’àmbit oncològic i que amb la seva tasca contribueixen a vetllar pel benestar dels malalts de càncer i de les seves famílies. Aquest any, la Trobada de Voluntariat Oncològic s’ha adaptat al format on line per estar més a prop dels voluntaris, i ha tingut lloc aquest dissabte 21 de novembre sóta el lema “El valor dels petits gestos”.

La trobada s’organitza cada any amb tres objectius: agrair i reconèixer la tasca solidaria dels milers de voluntaris que es dediquen a aquest àmbit a Catalunya, fomentar el nexe d’unió d’aquest col·lectiu i reforçar el sentiment de pertinença a una comunitat que va més enllà de la pròpia entitat. 

La pandèmia ha provocat que les entitats hagin hagut d’adaptar els programes de voluntariat per poder seguir portant-los a terme a distància, i s’han reinventat noves fórmules de voluntariat telefònic i virtual per assegurar poder arribar a totes les persones que necessiten aquest acompanyament. La trobada d’aquest dissabte ha permès un espai on poder compartir la identitat de grup per part dels voluntaris de les diferents entitats. 

En la primera part de la sessió, l’escriptor català Francesc Miralles (llicenciat en filologia alemanya i especialitzat en psicologia i espiritualitat) ha parlat de “Ikigai, la saviesa dels centenaris japonesos per a la motivació i el propòsit vital”. Ha explicat com trobar el nostre propòsit vital, destacant l’alimentació, l’estil de vida, l’exercici i la filosofia del perdó i l’agraïment, i ens ha apropat als ingredients secrets de la població més longeva del món, la de l’illa d’Okinawa (al Japó), on hi viuen el major nombre de persones centenàries del planeta.  Una de les característiques principals és que tenen una comunitat molt forta i molt connectada entre sí i amb la natura i els seus cicles, s’ajuden entre sí i tenen unes estructures pròpies anomenades ‘moais’ amb les que sostenen qualsevol problema com a grup, en conjunt.

Després, el musicoterapeuta Àlex Carasol ha fet una sessió participativa de cercles de percussió amb l’objectiu de compartir, expressar i socialitzar, on tots els assistents han improvisat un instrument de persussió amb coses que tinguessin a casa, i han acabat fent-los sonar tots junts.

Per acabar, Ariadna Torres (psicooncòloga de la Fundació Villavecchia i de l’Hospital Materno Infantil de la Vall d’Hebrón i experta en cures pal·liatives pediàtriques) ha fet una ponència sobre “Cuidar-se per cuidar” (Now O’Clock), per explicar la importància del benestar dels cuidadors (com a segones víctimes d’una malaltia), i aprendre a llegir les nostres emocions (escoltar-les i desescoltar-les) per poder trobar espais de bàlsam i ajut pel cos, la ment i també el cor.

La sessió ha acabat amb una fotografia conjunta de mandales que els voluntaris havien preparat per a la trobada.