Fem servir cookies pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir informació estadística. Si continua navegant accepta la seva instal·lació i ús.

Trobada de voluntariat de Nadal 2020

18 · Desembre · 2020

Ens retrobem online amb molta il·lusió amb l’equip de voluntariat

Ahir a la tarda va tenir lloc la Trobada de Nadal que la Fundació fa tradicionalment amb l’equip de persones voluntàries. Aquesta vegada, però, la trobada va celebrar-se en versió online. I va començar amb una xerrada de Ferran Ramon Cortés, especialista en comunicació i escriptor i també director de l’Institut dels 5 fars, que parlava precisament sobre l’acompanyament a distància.

Ens va explicar que el nostre cervell s’està adaptant poc a poc a les comunicacions virtuals, i que la valoració dels resultats de l’acompanyament online en el camp de la comunicació interpersonal és bo en general i ha millorat molt des dels inicis de la pandèmia.

“El cara a cara precisa de molt poc esforç conscient, perquè els estímuls que està rebent l’inconscient en una conversa presencial són molts”, deia parlant sobre la diferència entre el feedback en una conversa amb presència física o virtual. I és precisament aquesta pèrdua de context relacional, de recepció d’estímuls inconscients que ens donen pistes sobre com està l’altre, que fa que hi hagi un biaix d’informació i de confirmació de quin és el seu estat d’ànim, perquè només tenim l’eina verbal; i hem de ser molt més explícits alhora d’expressar-nos i de parlar dels nostres sentiments i també quan interpel·lem l’altre/a i parlem sobre allò que ens uneix o ens desuneix. Segons Ferran Ramon Cortés, les claus per fer bé la comunicació online són:

  •   Finestres d’atenció més curtes (d’uns 10 minuts)
  •   Augmentar la interacció i els estímuls
  •   Ser més explícits emocionalment
  •   Substituir senyals conscients pels estímuls     inconcsients que hem perdut en l’online
  •   Equilibri claredat-bondat  (en el feedback online    hi ha més perill de ferir involuntàriament).

“L’antídot contra la tristesa és l’AMOR”

Va parlar de com acompanyar diferents emocions, i arran de l’experiència viscuda amb l’experiència de la comunicació interpersonal i l’acompanyament en temps de pandèmia, deia que la millor manera d’oferir consol a algú que ha perdut un ésser estimat ja no és dir-li “t’acompanyo en el sentiment”, sino que serveix molt més explicar-li algun record que tinguem de la persona que ha marxat, i connectar amb algun moment feliç o amb el que aquella persona significa per a nosaltres.

La Dra. Núria Pardo, presidenta de la Fundació Villavecchia i especialista en oncologia pediàtrica,  va donar un missatge d’agraïment als voluntaris i voluntàries emfatitzant que la seva valuosa tasca és molt important per a les famílies que acompanyen, i que agraïa l’adaptació a l’acompanyament online i la disposició de l’equip de persones voluntàries per continuar donant suport als nens i joves tot i la situació.

Seguidament, Rocío Soler, de Luces Solidarias, va cantar la cançó “Last Christmas” per felicitar el Nadal a tothom, i la trobada va acabar amb un brindis de tots els assistents. Us deixem aquí l’enllaç al mur de Padlet que aquests dies s’ha anat omplint amb tots els missatges i comentaris, moltes gràcies per compartir-los, ens ha encantat llegir-vos!:

https://padlet.com/adelara3/iw2nza98q75t2m68

Us desitgem un Bon Nadal i un Feliç Any Nou a tots i totes!

L’any que ve esperem poder-nos trobar presencialment i rebre tots aquests estímuls inconscients dels que parlava el Ferran. Mentrestant, aprofitarem per treballar aquests matisos de la comunicació online i aprofitar-los per estar més presents i atents als detalls; i dir-vos més i més sovint com sou d’importants per a la Fundació i com de valuós és per a nosaltres que en formeu part.

Aquest Nadal, MÉS A PROP QUE MAI.