Fem servir cookies pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir informació estadística. Si continua navegant accepta la seva instal·lació i ús.

L’art que cura: musicoteràpia amb l’ASSOCIACIÓ RESSÒ

11 · Gener · 2021

Ressò continua treballant amb els infants i joves que acompanya la Fundació

“La música és un mitjà fabulós d’expressió emocional. La música és art, i l’art ajuda.”

D’aquest art que cura en parlem amb Núria Bonet, cofundadora i Cap de l’Equip de Musicoteràpia  de l’Associació RESSÒ MUSICOTERÀPIA, amb la qual treballa la Fundació Villavecchia des de fa molts anys. 

XARXA és el nom del projecte de musicoteràpia adreçat a infants hospitalitzats crònics i/o de llarga estada que es treballa des de Ressò, i es porta a terme a des de l’any 2005 a l’Hospital Sant Joan de Déu, i posteriorment a pediatria de l’Hospital de Sant Pau i l’Hospital Parc Taulí de Sabadell a través de la Fundiació Enriqueta Villavecchia. Treballen amb la música en viu a través d’accions i activitats musicals, amb uns objectius terapèutics establerts per a cada cas.

Anualment s’acostumen a atendre més de 1.000 pacients. El març de 2020 la pandèmia va fer que, com tantes altres coses, l’activitat de músicoteràpia presencial als hospitals hagués d’aturar-se del tot durant 15 dies. Però passades aquestes dues setmanes inicials,  i tot i la incertesa del moment, van posar tots els mitjans que tenien al seu abast per poder continuar treballant i oferint el suport de la musicoteràpia als nens i nenes i a les seves famílies que estaven hospitalitzats a Sant Joan de Déu. Van organitzar-se amb els diferents equips del programa HOSPITAL AMIC per tal de repartir-se el temps entre tots i organitzar un directe online setmanal cadascú.

Hospital Amic és un programa que, dins de l’Hospital Sant Joan de Déu,  a través de diferents activitats intenta fer el més positiva possible l’experiència dels nens i nenes que es troben hospitalitzats. S’encarrega de la cura emocional del nen i la seva família i ho fa de manera holística. Consta de diferents àrees d’acció:

• treball social
• atenció espiritual
• Child life (infermer/a i psicòleg/oga que atenen al nen en la preparació per a una intervencií o un determinat tractament)
• Escola
• Arteràpia
• Musicoteràpia
• Pallapupes

 

Durant tots els mesos de confinament, des de RESSÒ es van organitzar per fer sessions online a través de zoom amb els nens i nenes que es trobaven hospitalitzats, i van muntar també vídeos personalitzats  per a cada família. A partir del 25 de maig van reiniciar la seva activitat hospitalària, adaptant les sessions a les mesures de seguretat necessàries i reduïnt la part experimental dels nens i nenes amb els instruments.

La Núria ens explica que els beneficis que aporta la musicoteràpia a aquests nens i nenes es manifesten a molts nivells. A nivell biològic, per exemple, es produeixen canvis hormonals i modificacions de l’activitat cerebral, es fabrica automàticament més serotonina,  l’hormona del benestar, i els fa estar millor. A nivell fisiològic, diu que moltes vegades passa que hi ha un pacient que està alterat o nerviós i que quan comences a fer música automàticament es calma i es comença a relaxar; o a la inversa, quan el que succeeix és que un pacient que estava molt adormit de sobte s’activa i es connecta de cop i volta. I per últim, a nivell espiritual creu que passen també moltíssimes coses: “És una eina magnífica que permet esplaiar-te i expressar desitjos a través de la música. Recordo una vegada que estàvem amb un nen que es trobava en fase de final de vida, i cada dia que el visitàvem fèiem un viatge a algun lloc; li demanàvem on volia anar aquell dia, i a través de la música podíem anar al Japó, a l’Àfrica, on ell volgués...”.

La Núria creu que la musicoteràpia afavoreix la interacció i el desenvolupament d’habilitats socials (molt necessari en processos d’hospitalització de llarga estada) i ajuda també a trencar les dinàmiques de l’hospital, oferint espais de respir i activitats tant individualitzades a les habitacións com amb atenció grupal o semi-grupal. “A part d’aquests beneficis que hem explicat–comenta-, la musicoteràpia no té contraindicacions i és fàcilment assequible”.

Des de Ressò treballen sempre amb el nen/a i la seva família, no ho fan mai amb el nen o la família per separat, perquè creuen que és precisament en el lligam entre tots 2 on poden treballar per ajudar-los i donar-los recursos per sostenir millor la situació. Acostumen a fer una visita setmanal i passen per totes les unitats; en el cas dels nounats i prematurs, per exemple, fan una cançó de benvinguda al món per a cada nen/a i la canten cada vegada que els visiten i mentre els pares no poden emportar-se l’infant a casa. 

 

 

A part del projecte XARXA, l’associació porta a terme dos projectes més als hospitals amb els que col·labora (Hospital de Sant Joan de Déu, Hospital de Sant Pau i Hospital Parc Taulí de Sabadell):

  • TASTETS DE MÚSICA  (música en viu a les sales d’espera, a través de concerts que ofereixen músics voluntaris).

  • FES RESSÒ (concert mensual que s’ofereix també amb músics voluntaris i que es fa primer al vestíbul i després a les diferents plantes, les habitacions i les unitats de cures intensives).

Aquests dos últims projectes (Tastets de Música i Fes ressò), però, només es porten a terme si s’està fent el projecte XARXA al centre hospitalari, i s’ofereixen de manera complementària. 

A banda de les activitats hospitalàries, Ressò treballa en col·laboració amb altres projectes, com  l’ASSOCIACIÓ CATALANA DE SÍNDROME DE RETT, amb la qual organitza diferents activitats assistencials amb l’objectiu de desenvolupar activitats comunicatives, emocionals, sensoriomotrius i cognitives per contribuir al desenvolupament integral dels nens i nenes, o els concerts que ha ofert en nombroses ocasions per a persones sense sostre de la mà de la Fundació Arrels, amb l’objectiu de restablir habilitats socials i personals utilitzant la música com a llenguatge terapèutic. 

De cara a 2021, l’Associació Ressò Musicoteràpia té preparat un nou projecte que consisteix en  fer musicoteràpia a domicili amb infants i joves que pateixen malalties que limiten la seva vida. Gràcies per seguir treballant amb nosaltres per donar-los suport, tant a ells com a les seves famílies.