Fem servir cookies pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir informació estadística. Si continua navegant accepta la seva instal·lació i ús.

La Fundació Villavecchia referma el seu compromís amb els menors supervivents de càncer

26 · Juny · 2023

Ens hem adherit a la xarxa internacional PanCare i consolidem els nostres programes NES i NESI d’atenció als supervivents

En la Setmana Internacional del Supervivent de Càncer (19 al 25 de juny), dos membres de l’equip tècnic de la Fundació Villavecchia (l’Arantxa de Lara i la Matilde Pérez) van participar en el ‘peer visit’ internacional sobre joves supervivents organitzat per l’European Network of Youth Cancer Survivors i el Pediatric Cancer Center a Barcelona amb una ponència sobre el programa No Estàs Sol (NES). L’objectiu de la jornada va ser promoure i posar en comú bones pràctiques per millorar la qualitat de vida dels joves supervivents europeus. Recentment, també hem refermat el nostre compromís adherint-nos com a socis de PanCare (la Xarxa Paneuropea d’Atenció a Supervivents de Càncer Infantil i Adolescent).

Per consolidar i ampliar els nostres programes d’atenció als supervivents de càncer infantil (NES i NESI) hem establert diversos convenis de col·laboració, com el que tenim amb la Fundació Pere Tarrés per a l'organització del casal d’estiu dels petits supervivents.

El No Estàs Sol@ (NES) és un programa que busca afavorir el desenvolupament integral d’adolescents que han superat un procés de malaltia oncològica, mitjançant la realització d’activitats ludicoeducatives. S’organitzen activitats individuals, activitats adreçades al grup d’iguals i activitats adreçades a les famílies. Es busca ampliar el coneixement propi i dels altres (empatia i autoempatia); la detecció, reconeixement i comprensió emocional; l’autoestima; la regulació emocional; l’expressió emocional i l’adaptació social (habilitats socials i resolució de problemes).

En el cas del programa No Estàs Sol@ Infantil (NESI), l’objectiu principal és millorar la qualitat de vida dels nens i nenes supervivents menors de 10 anys, i també de les seves famílies. Afavorim la socialització de pacients i famílies, fomentem l’oci i el lleure com a dret bàsic de la infància, enfortim les relacions familiars amb un especial èmfasi als germans i germanes, i potenciem les relacions de suport entre iguals.

Més del 70% de joves supervivents pateixen seqüeles
Al nostre país, un 82% dels nens i nenes amb càncer es curen, però en molts casos pateixen seqüeles derivades de la malaltia o del tractament. Per això és fonamental que hi hagi protocols de seguiment a llarg termini que permetin reduir els possibles efectes tardans i millorar la qualitat de vida dels pacients.

Es calcula que més del 70% dels supervivents de càncer infantil i juvenil pateixen seqüeles físiques, psíquiques o psicosocials, i el 30% d'aquests efectes tardans poden ser una amenaça per a les seves vides. Algunes de les seqüeles més freqüents són els problemes cardiovasculars, endocrins, neurològics, oculars, auditius o renals, i també les seqüeles psicològiques i socials. A més, els supervivents poden enfrontar-se a dificultats per accedir al mercat laboral, per subscriure una assegurança o per demanar una hipoteca. Afortunadament, s'acaba d'aprovar la llei del Dret a l'Oblit Oncològic, que ja no obligarà els supervivents a revelar la malaltia que van patir quan faci més de 5 anys de la remissió.

► Vols en helicòpter i teràpia amb gossos, noves activitats per als supervivents de càncer infantil.