Fem servir cookies pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir informació estadística. Si continua navegant accepta la seva instal·lació i ús.

Què ens espera després del tractament?

15 · Desembre · 2021

La Fundació posa en marxa Grups d’Ajuda Mútua. Un projecte amb i per  les famílies d’infants i joves que han superat un càncer

Aquest mes de novembre s’ha posat en marxa un Grup d’Ajuda Mútua per a famílies d’infants i joves que han passat per una malaltia oncològica, per tal d’oferir-los un espai per compartir les seves experiències  i compartir informació i recursos que els puguin servir d’ajuda per a la cura i l’acompanyament dels seus fills i filles després del tractament.

Acabar un tractament és un pas endavant però sovint comporta canvis familiars que cal aprendre a encaixar

Compartir vivències entre iguals ofereix un recolzament molt útil a l’hora d’enfrontar la incertesa de quin i com serà el seguiment mèdic, la por als efectes secundaris que poden aparèixer o al risc d’una recaiguda.

Per ara, s’han portat a terme dues sessions presencials del grup a la Fundació, els dies 8 i el 29 de novembre, en les quals han participat 5 famílies amb fills/es que o bé han acabat el tractament actiu des de fa un màxim de 2 anys o que han passat un màxim de 5 anys des del diagnòstic de la malaltia, i que han viscut experiències similars amb el diagnòstic i el tractament de la malaltia.

La derivació de les famílies pot venir per part dels hospitals de referència que treballen en col·laboració amb la Fundació o bé de les mateixes línies d’acció i d’acompanyament que es porten a terme des de la Fundació, que recomanen a alguna de les famílies per entrar a formar part del grup donat que creguin que pot ser beneficiós per a ella.

Les famílies es troben presencialment cada 15 dies per compartir les seves experiències amb la figura de dos facilitadors

El Grup d’Ajuda Mútua serà un grup tancat, amb les mateixes famílies participants des de l’inici fins el final del programa (de novembre fins a juny) i la periodicitat de les trobades serà quinzenal, d’una hora i mitja de duradxa en cada sessió. La informació que es comparteix al grup és totalment confidencial, i s’ofereix l’opció de que persones voluntàries puguin fer-se càrrec dels infants en cas que les famílies hagin d’assistir a les trobades amb ells.

Les professionals de la Fundació que fan de facilitadores del grup són la psicòloga Ana Belén Bautista i la coordinadora de Treball Social, Isabel Albendea. Coincideixen les dues que “a diferència dels grups terapèutics, on és el professional qui dissenya les sessions i el pla de treball i marca els objectius, en els grups d’ajuda la persona que porta el grup fa de facilitadora, guia les sessions però deixant que siguin les mateixes famílies que triin els temes que els interessa tractar segons les seves necessitats, i les acompanya; que en aquest cas s’adapta molt bé al recurs que es vol oferir des de la Fundació amb aquests grups ‘entre iguals’”.

Per a la Isabel, “només el fet de poder oferir-los un espai on buidar i compartir, on es puguin expressar entre iguals, ja és molt important”. L’Ana Belén remarca que “hi ha hagut un canvi; fins ara abans es posava molt el focus en l’atenció durant el tractament, i ara estem reforçant molt el seguir atenent els infants i joves i les seves famílies una vegada acabat el tractament actiu i superada la malaltia”.