Fem servir cookies pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir informació estadística. Si continua navegant accepta la seva instal·lació i ús.

La recaptació del Market Solidari d’aquest any, 60.500 euros, per a la Fundació Villavecchia l’Hospital Sant Joan de Déu

17 · Gener · 2022

Mercedes de Ros, mare de la Blanca: “La investigació és súper necessària, però també és imprescindible cobrir les necessitats que sorgeixen després de la malaltia; hi ha moltíssima feina per fer, i és la línia en la que treballa la Fundació Villavecchia”.

La setmana passada es va fer entrega del xec de donació de la recaptació del Market Solidario d’aquest any; un total de 60.500 euros. D’aquests, la meitat aniran destinats a l’Hospital Sant Joan de Déu per a la recerca i investigació sobre el càncer infantil, i l’altra meitat anirà destinada a la Fundació Villavecchia, per a l’atenció integral als infants i joves i les seves famílies una vegada superada la malaltia.

(a la imatge, d’esquerra a dreta, Anna Varderi, gerent de la Fundació Villavecchia, Mercedes de Ros i la seva filla Blanca, de 7 anys, Anna Manent, àvia de la Blanca i membre del Patronat de la Fundació Villavecchia, i Emma Perrier, de l’Hospital Sant Joan de Déu).

La Mercedes de Ros és la mare de la Blanca, de 7 anys. I la Blanca és néta de l’Ana Manent, membre del Patronat de la Fundació Villavecchia des de fa 15 anys i organitzadora d’aquest Market Solidari que porta 4 edicions i que va començar el 2017, quan una de les amigues de l’Ana que tenia un local va engrescar la resta del grup per muntar juntes una venda solidària i recaptar diners per a la investigació del càncer infantil, després que li diagnostiquessin un tumor a la Blanca amb només un any i mig d’edat i veient que la família estava passant un moment molt difícil. Com recollia l’article de La Vanguardia, “Blanca tiene 35 abuelas que alientan la investigación”. 

Aquell primer Market va tenir lloc a un local del carrer Muntaner i el segon es va fer a un local del carrer Sant Gervasi de Cassoles, però des de la seva tercera edició es celebra cada any a la planta del sòtan del Natura del carrer Pelai, a principis de desembre. Aquest any va tenir lloc del 9 al 18 de desembre; van ser 9 dies molt intensos i amb moltíssima afluència de gent. Ha anat creixent tant que l’organització i l’emmagatzematge del material cada vegada requereix de més ajuda; segons l’Anna, “ho fa possible aquest treball en equip de les amigues d’aquest grup fantàstic que tenim, que no paren mai. Moltes d’elles no volen ni que les anomeni però els atribueixo tot el mèrit; un ens deixa un magatzem per guardar la roba, l’altre ens deixa el local per fer-ho... és molt emocionant, la veritat. Sempre, des del Patronat de la Fundació Villavecchia, hem col·laborat en moltes iniciatives per ajudar famílies que havien d’enfrontar-se a la malaltia; mai havíem pensat que ens tocaria a nosaltres”.

La Blanca va néixer el gener de 2015 a l’India, perquè els seus pares s’hi havien traslladat per feina de l’Uri, el marit de la Mercedes. Ella aleshores treballava en cooperació internacional, a Intermón Oxfam. Va ser al gener de 2016, quan la nena tenia un any i mig, que després d’una visita a urgències li van diagnosticar el tumor: “Va anar tot molt ràpid... necessitava intervenció urgent i un tractament, perquè era un càncer molt agressiu... la van començar a portar a l’Hospital Sant Joan de Déu però també vam haver d’anar a Alemanya a fer un tractament de radioteràpia de protons, amb unes màquines que fa 5 anys no podies trobar a Espanya. Actualment n’hi ha dues, la Unidad de Teràpia de Protones de la Clínica Universidad de Navarra a la seva seu de Madrid i el Centro de Protonterapia QuironSalud de Madrid, i d’aquí poc potser n’hi haurà una a Barcelona. Van ser 17 mesos de tractament en total, i finalment la Blanca es va poder curar, però queden seqüel·les importants i hi ha moltes necessitats una vegada s’acaba el tractament”.

És molt necessària la recerca i la investigació en el càncer infantil, perquè en els infants la malaltia es dona de manera molt diferent depenent de cada cas; la reacció al tractament també és molt diversa d’un infant a un altre i costa molt més de tipificar que en el cas de les malalties oncològiques d’adults, on hi ha més coneixement i es destinen més recursos en general. Queda molta feina per fer, però l’Hospital Sant Joan de Déu és referent en aquest camp i ha desenvolupat diversos assajos clínics pioners ; destinarà aquesta aportació del Market Solidari precisament a reforçar la seva línia d’investigació.

La Mercedes remarca que és molt necessari i important destinar recursos a la investigació i a poder salvar les vides de més nens i nenes, però creu que també és imprescindible pensar en què passa una vegada superen la malaltia o acaben el tractament: “Quan acabes el tractament i et donen l’alta, et trobes amb amb moltes mancances, a molts nivells... són nens i nenes que encara que puguin anar a l’escola ordinària, com la Blanca, a nivell cognitiu o motriu no estan aliniats amb la resta, necessiten molts estímuls, i moltes vegades es queden enrera... i téns la sensació que no acaben d’encaixar enlloc. Per això és molt important la tasca d’acompanyament que fa la Fundació... haver entrat en el Grup d’Ajuda Mútua de Villavecchia  m’ha ajudat moltíssim, precisament pel fet de poder compartir aquestes experiències amb altres famílies que es troben en la mateixa situació que tu i que t’entenen perfectament”.

(Una de les sessions del Grup d’Ajuda Mútua).

L’atenció integral als infants i joves i les famílies una vegada superada la malaltia és una de les principals línies de treball de la Fundació Villavecchia durant aquest 2022; perquè tal i com la Fundació ha insistit sempre, després d’un càncer a la infància, el futur existeix.

Hi ha molts projectes que intenten cobrir aquestes necessitats: s’han obert dos GAM (Grups d’Ajuda Mútua) per afavorir experiències entre iguals amb la intervenció de dos facilitadors de l’equip psicosocial de la Fundació, s’han iniciat les intervencions a escoles i instituts per sonar suport a l’equip docent del centre una vegada l’infant o el jove es reincorpora a classe, i aquest mes de febrer es presentarà una nova etapa del NES, el programa “No estàs sol@”, que acompanya adolescents i joves i que incorporarà també una línia per a nens i nenes més petits una vegada acaben el tractament.

(a l'esquerra, la Blanca, i a la dreta, ella amb el seu germà petit, el Nico).

“Precisament al grup d’ajuda mútua, parlant amb altres mares, ens vam adonar que era molt necessari donar un espai a aquests nens i nenes per tal que puguin fer grup també entre iguals, amb altres infants que hagin passat per una situació similar a la seva, i amb els quals puguin compartir coses. Hi ha activitats molt xules que pots fer amb ells, com l’equinoteràpia, l’esquí o el surf amb nens i nenes amb necessitats educatives especials; però moltes vegades no són accessibles per a tothom, i són activitats on a banda, sempre has d’estar tu amb el nen i no els permet fer grup i relacionar-se entre ells”, explica la Mercedes.

Gràcies a la donació d’aquests 30.250 euros, des de la Fundació Villavecchia treballarem per impulsar aquesta línia d’activitats i d’acompanyament integral per a nens i nenes, així com per a les seves famílies.

Moltíssimes gràcies per la confiança i pel suport, que ens fa de motor per seguir i ajudar molts infants com la Blanca i moltes famílies com la seva! Esperem estar a l’alçada i seguir sumant molts anys més!