Fem servir cookies pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir informació estadística. Si continua navegant accepta la seva instal·lació i ús.

La Fundació Villavecchia impulsa la creació d’una nova consulta per a la unitat d’atenció pal·liativa pediàtrica i pacient crònic complex de l’Hospital Vall d’Hebron

10 · Gener · 2022

Ariadna Torres, psicòloga: “Un espai com aquest ajuda moltíssim; quan hi entres, sembla que estiguis al menjador de casa”

La Fundació Enriqueta Villavecchia ha impulsat la remodelació d’una nou espai: la sala de consulta de cures pal·liatives pediàtriques de l’Hospital Vall d’Hebron, un espai molt especial i multidisciplinar que fan servir de manera compartida l’equip mèdic i psicosocial, per atendre els infants i les famílies de la unitat de cures pal·liatives i pacient crònic complex. 

Aquesta aportació forma part d’una de les línies de treball de l’entitat: EL SUPORT ALS HOSPITALS I LA MILLORA D’ESPAIS, i  en aquest cas, la reforma s’integra dins del Pla d’humanització de l’Hospital, que busca eliminar barreres i afavorir la recuperació del pacient.

"Sempre recordes el moment en el que et donen una mala noticia. Una de les coses que es queda gravada és el lloc on es produeix, i on vius altres moments molt difícils. Si podem millorar l'espai, fer-lo més amable i acollidor, podem ajudar a fer menys dolorós aquest procés a moltes famílies."

 

Sr. Andrés Espinós Pérez

Vice-president

Fundació Enriqueta Villavecchia

La inauguració de l’espai va tenir lloc el passat dilluns 20 de desembre, amb la presència de Dr. Albert Salazar, Gerent de l’Hospital; el Dr. Antonio Moreno, cap del Servei de Pediatria i les seves àrees especifiques, Mª Angeles Aceituno, adjunta a la Direcció d’Infermeria i responsable de l ́Atenció Ambulatòria de l’Hospital Infantil, el Sr. Fran Garcia, director de comunicació, i dos representants de la Unitat de Pal·liatius Pediàtrics, la Dra. Laura Gil Juanmiquel i la psicòloga Ariadna Torres Garcia.

Per part de la Fundació Villavecchia hi van assistir la Dra. Núria Pardo, presidenta, i el Sr. Andrés Espinós, Vice-president, juntament amb Arantxa de Lara, responsable de l’àrea assistencial, Natalia Ferrer, Responsable de l’àrea econòmica, i Anna Varderi, gerent de l’entitat.  També hi era present Albert Lluch, arquitecte de l’Empresa Astros Projects, responsable de la reforma.

Ariadna Torres i Marta Argilés  són psicòlogues i especialistes en psicologia pal·liativa pediàtrica i atenció al pacient crònic complex.  L’Ariadna anteriorment va formar part de l’equip de professionals de la Fundació Villavecchia que van ser integrats pels hospitals en el desplegament de la XAPPI (Xarxa Pal·liativa Pediàtrica d’Atenció Integral), que ara es troba en procés de desplegament de la segona fase,   i actualment és personal de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

Per a l’Ariadna, està clar que la sala està pensada per ser un espai molt més amable per acompanyar les famílies en moments delicats, i per afavorir el seu benestar emocional: “Hi ha aquesta paret que és preciosa, que ens permet a les psicòlogues fer exercicis de visualització i relaxació amb les famílies, intentant que hi trobin els ocells dibuixats, i s’ha instal·lat a tota la sala un nivellador de llums, que ens permet fer cromateràpia i ens ajuda a condicionar les emocions a través dels colors, o bé ajudar a que algunes emocions que potser estan bloquejades puguin sortir més fàcilment”.

La sala també es farà servir per fer joc teràpia i atendre els infants a través del joc, tant els nens i nenes que estan malalts com els seus germans i germanes.

S’hi ha instal·lat també un armari gran per emmagatzemar els jocs, un puff per a nens amb dificultat de mobilització i una taula de fusta circular, que afavoreixen l’amabilitat de l’espai.

En aquest espai es portarà a terme també el  programa  de dol “Amb tu”, que va crear l’Ariadna Torres quan estava treballant a la Fundació, juntament amb la infermera Carla Cusó. “És molt més favorable poder parlar de la pèrdua en un ambient com aquest que no pas en un lloc més fred... les famílies saben que estan dins de l’hospital, però travessen la porta d’aquesta sala i se senten més com si estessin al menjador de casa seva”-explica l’Ariadna.

Per a Anna Varderi, gerent de la Fundació Enriqueta Villavecchia, participar en projectes d’humanització dels entorns hospitalaris com aquest és una de les línies on la Fundació vol sumar en coordinació amb els hospitals:  “Per a nosaltres, una atenció integral inclou moltes línies de treball, l’ajut directe en l’àmbit assistencial, l’acompanyament i l’ajut social, les activitats o l’atenció psicosocial, però també és important ajudar a crear espais amables, acollidors, que millorin l’estada i la qualitat de vida, especialment quan parlem de nens i famílies que travessen per situacions molt difícils”.

La Fundació Villavecchia col·labora amb  l’Hospital Vall d’Hebron des de l’any 1990, i en tot aquest temps ha anat posant en funcionament diferents línies de treball per impulsar millores assistencials, atendre les necessitats dels nens amb malalties onco-hematològiques i altres malalties que limiten la vida, donar suport a les famílies, així com millorar infraestructures i espais.

 L’any 1990, la Fundació va posar a disposició el primer pis d’acollida per facilitar l’allotjament per a famílies desplaçades, i va impulsar la creació de la sala de Jocs de la Planta d’Oncohematologia Pediàtrica, entre d’altres millores i aportacions realitzades. S’han atorgat 17 Beques de Formació en Onco-Hematologia per a metges, de dos anys de durada.

Actualment, la Fundació disposa de tres pisos a prop de l’hospital, i aporta una important línia d’Atenció Social a famílies, un Programa anual d’Activitats, Sortides i Viatges, així com el programa d’acompanyament a través de Voluntariat. En els darrers anys, l’entitat ha impulsat la creació de la Unitat de Cures Pal·liatives Pediàtriques, dotant de recursos humans i materials.

En l’actualitat, es treballa intensament per millorar l’atenció i el suport als nens i joves que han superat un càncer a la infància, amb afectacions importants.

Els nens i nenes en tractament a l’Hospital Vall d’Hebron participen activament en tots els programes de la Fundació Villavecchia.

Són més de 30 anys d’estreta relació, col·laboració i confiança, per oferir una atenció integral i millorar la qualitat de vida en tot el procés de malaltia de molts nens i nenes. Esperem seguir treballant junts molts anys més.