Fem servir cookies pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir informació estadística. Si continua navegant accepta la seva instal·lació i ús.

“Tornaria a repetir l’experiència.” Parlem amb la Jasmin, participant del programa ‘No estàs sol@’

22 · Juliol · 2022

La Jasmin té 18 anys i quan en tenia 4 va ser operada d’un tumor cerebral. És una de les participants del nostre programa ‘No estàs sol@’ per a joves supervivents de càncer que han patit seqüeles a causa de la malaltia.

La Jasmin es defineix com una noia “més aviat solitària, tímida; em costa expressar els sentiments amb paraules”. A les seves estones lliures, li agrada molt dibuixar, de vegades inspirada per la música que escolta o pel seu estat d’ànim. “Dibuixar em relaxa i em fa sentir bé. Amb els dibuixos puc transmetre el que sento.” Creu que el programa NES de la Fundació Villavecchia l’ha ajudat a relacionar-se millor amb altres companys, i també ha descobert coses de si mateixa que no sabia. Per exemple, que pot cantar en públic. “Jo canto quan estic sola. Exposar-me em fa molta vergonya. En una de les sessions em van preguntar ‘Tu cantes?’ i vaig dir que no.” Però pocs minuts després, la Jasmin estava cantant una cançó davant del grup d’adolescents. “No sé què em va passar, em vaig sentir amb prou confiança per fer-ho.”

La seva història, com la de molts infants i joves que han patit un càncer, inclou moments de dolor, de solitud, d’incertesa, d’aïllament social... Són aspectes que es treballen durant les sessions del programa ‘No estàs sol@’, dirigit pel nostre psicòleg, terapeuta familiar i musicoterapeuta Mateu Ubach.

De totes les sessions, la de construccions amb Lego és la que li va semblar més divertida, “potser perquè sempre m’ha agradat construir coses o perquè em recorda quan hi jugava amb la meva germana petita”. Però el grup d’adolescents també ha compartit tallers de cuina, de música i de fotografia, entre d’altres. “Crec que aquest programa m’ha ajudat a relacionar-me millor amb la gent, a entendre millor algunes coses que no entenia, fins i tot a madurar...”

Fa uns dies li van donar una molt bona notícia: “M’han donat l’alta d’oncologia”. Notícies com aquesta ens fan molt i molt feliços. Però la Jasmin ens explica que, malauradament, una amiga amb la que va coincidir a l’Hospital Vall d’Hebron va morir de càncer quan tenia només 12 anys. Són notícies que marquen, quan les has de viure de tan jove. Malgrat tot, “a una noia que estigui passant pel mateix que jo, li diria que de tot se surt, que s’ha de pensar en positiu.”

Tornaria a repetir l’experiència de participar al programa ‘No estàs sol@’. Per què no pot durar per sempre?” Afortunadament, la relació dels supervivents amb la Fundació Villavecchia no acaba amb aquest programa. La Jasmin ja s’ha inscrit a una sessió de maquillatge que tindrà lloc aviat i de ben segur que podrà participar en altres activitats organitzades per la Fundació. Que en gaudeixis molt, Jasmin!

► Ajuda'ns a mantenir programes d'atenció com el NES aportant el teu donatiu o fent-te soci de la Fundació Villavecchia aquí.